Blog

Waarom zou je al die moeite doen?

Gezond eten, genoeg bewegen, op tijd naar bed, water drinken… het vraagt allemaal een hoop tijd en energie. En misschien ook wel geld. Waarom zou je dat erin steken?

Denk niet te licht over de invloed die deze gewoontes hebben op hoe je je voelt. Gewoontes als veel groente eten en weinig suiker of bewerkte producten nemen, elke dag naar buiten gaan, een half uur per dag bewegen, voldoende ontspannen en 7-8 uur slapen per nacht zijn een voorwaarde om:

  • geen somberheid of depressie te ontwikkelen
  • je gewicht onder controle te houden
  • kwaaltjes als darmklachten, maagpijn en hoofdpijn te voorkomen
  • er fris en goed uit te zien
  • de klachten te verminderen van aandoeningen als artritis, fibromyalgie en eczeem
  • de kans op ziektes als diabetes II en hart- en vaatziekten drastisch te verkleinen

Andersom gezegd: als je niet goed voor jezelf zorgt, is de kans groot dat je je futloos, ziek en somber gaat voelen. Dat gaat je nog veel meer tijd, geld en energie kosten dan die gezonde gewoontes. Veel gevolgen van een slechte leefstijl krijg je niet pas later, maar nu meteen. Snacken, op de bank hangen, doorjakkeren en genot of verdoving zoeken, kan vertrouwd zijn en gemakkelijk lijken. Maar dat gemak wordt direct tenietgedaan door het ongemak van moe zijn, suf zijn, pijntjes hebben en er slecht uitzien.

Afvallen doe je niet omdat je een ander cijfer op de weegschaal nodig hebt, maar omdat je de persoon wilt zijn die je wilt zijn en de dingen wilt doen die je wil doen. Daarvoor heb je gezonde gewoontes nodig. Voor elke gezonde keuze word je in veelvoud beloond.