Blog

Hoe krijg je voldoende omega-3 vetten binnen?

Mensen eten tegenwoordig in verhouding te weinig omega-3 vetzuren, die je vooral vindt in vette vis, maar ook in bijvoorbeeld noten en zaden. Dit heeft te maken met wat we zelf eten, maar ook met de manier waarop onze voeding wordt geproduceerd. Zo eten dieren tegenwoordig veel meer maïs, soja en zonnebloemresten en minder gras. Daardoor wordt de samenstelling van hun lichaam anders en krijgen wij bij het eten van vlees meer omega-6 vetzuren binnen en minder omega-3.

De precieze scheikundige uitleg van het verschil tussen omega-3 en omega-6 vetzuren (en de omega-9 vetzuren die je ook nog hebt), is nu misschien niet zo belangrijk. Maar wel het besef dat te weinig omega-3 vetzuren binnenkrijgen, slecht is voor je gezondheid. De omega-3 vetzuren hebben namelijk belangrijke functies in ons lichaam, zoals het voorkomen van overmatige bloedstolling (en daarmee het voorkomen van een hartinfarct) en het remmen van ontstekingsreacties. Ze zijn ook een belangrijk bestanddeel van celmembranen in het zenuwstelsel, de hersenen en het netvlies.

Eet je niet wekelijks vette vis, dan kost het best moeite om toch voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Eén mogelijkheid is om regelmatig lijnzaadolie, notenolie en/of pompoenpittenolie te gebruiken. Niet om te bakken! Je moet de olie koud bewaren en gebruiken om de omega-3 vetzuren goed te houden. Dus bijvoorbeeld over je salade. Of doe je voordeel met dit handige omega-3 mengseltje van www.groenekookacademie.nl:

Vermaal in een keukenmachine:

  • 3 eetlepels fijngestampt lijnzaad (fijnstampen kan in een vijzel)
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 4 eetlepels pompoenpitten
  • 10 hele walnoten (zonder dop uiteraard)
  • 10 hazelnoten (met velletje, ongezouten)
  • 3 eetlepels gemalen hennepzaad

Dit levert ongeveer 40 theelepels omega-3 mengsel op, voldoende voor 4 personen voor 5 dagen. Je kunt het mengsel ongeveer vijf dagen in de koelkast bewaren en per persoon heb je zo’n 2 theelepels per dag nodig, vandaar. Eet je er met minder mensen van, of eet je het minder vaak, maak dan minder klaar!

Je kunt het mengsel bijvoorbeeld door muesli, yoghurt of fruit doen, of gewoon over je avondeten sprenkelen.

Oh ja, en gebruik je lijnzaad, chiazaad of ander omega-3-rijk zaad los? Vergeet dan niet om het fijn te stampen. Als de zaadjes heel zijn wanneer je ze opeet, neemt je lichaam de omega-3 vetzuren niet op.

Dit artikel komt uit het Weg met de Weegschaal Eetschrift. Daar staan nog veel meer praktische tips in…