Blog

Wat is het verschil tussen een gewichtsconsulent en een leefstijlcoach?

Bij Weg met de Weegschaal vind je gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches. Wie kan jou het beste ondersteunen? Wat is het verschil? Hoewel elke professional zijn eigen persoonlijkheid en benadering heeft, is dit in het algemeen het verschil tussen gewichtsconsulenten, leefstijlcoaches (en diëtisten, voor het overzicht).

De gewichtsconsulent

Een gewichtsconsulent heeft een erkende opleiding tot gewichtsconsulent afgerond en is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Gewichtsconsulenten zijn opgeleid om een voedingsplan op te stellen dat mensen helpt om af te vallen of op gewicht te komen/blijven. Ter ondersteuning van het afslanken wordt vaak ook het onderwerp bewegen aangekaart. De gewichtsconsulent kan je informeren, motiveren en een plan op maat met je maken als je gezond bent en aan je gewicht wilt werken. Vind een WmdW gewichtsconsulent

De leefstijlcoach

Een leefstijlcoach is op hbo-niveau opgeleid en aangesloten bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Leefstijlcoaches hebben als specialisme dat ze mensen leren om goed om te gaan met alles wat ’teveel’ is tegenwoordig. We raken met zijn allen overvoerd door het grote aanbod van informatie, voedsel, technologie, verwachtingen, kansen… Dat moet je leren managen en daar kunnen de meeste mensen wel wat ondersteuning bij gebruiken. Feitelijk leer je bij een leefstijlcoach om beter keuzes te maken. Vind een Visiom leefstijlcoach

De diëtist

Een diëtist is paramedisch opgeleid op hbo-niveau en is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten (NVD). Op grond van hun medische kennis zijn diëtisten goed in staat om met iemand de voeding aan te passen om specifieke (medische) problemen te verminderen of te voorkómen. Zodra er iets met medicatie of supplementen aan de orde is, of er is een wisselwerking tussen voeding en ziekte, dan kan je beter bij een diëtist terecht.

Al deze professionals moeten vanuit hun beroepsvereniging continu aantonen dat ze hun vak bijhouden en op niveau zijn. Vandaar dat het belangrijk is om te kijken of je een ingeschreven professional treft.