Blog

Veel voorkomende oorzaken van dips en terugval bij afvallen

Het lukt even niet meer, of het lukt helemaal niet meer. Wat kan er aan de hand zijn? Hier volgen drie veel voorkomende verklaringen.

  1. Je hebt je doel niet goed scherp. “5 kilo afvallen” is geen doel, dat is een effect van gezonde gewoontes. Je kan de kilo’s er niet afvechten en er zullen altijd momenten zijn dat het afvallen even niet opschiet, dus het is geen goed richtpunt. Wat is je echte doel?
  2. Je hebt een actieplan met veranderingen die je helemaal niet de rest van je leven wilt volhouden. Met andere woorden: je plan past niet bij je. Dat is te zwaar. Als je stopt, ga je terug naar af en zijn al je inspanningen voor niets geweest. Welke nieuwe gewoontes passen wél bij je (voor nu en voor altijd) en helpen je dichter bij je doel te komen?
  3. Je hebt te weinig basis gevormd voor je nieuwe gewoontes. Niemand kan dag in, dag uit tegen de stroom in zwemmen. Wilskracht raakt snel op, zeker als je verleidingen moet weerstaan. Voor blijvend goede gewoontes (en dus blijvend succes) moet je vooral vaste gewoontes trainen, die goed afstemmen met andere mensen én zorgen dat je omgeving is ingericht op gezonde keuzes. Als je je kast opentrekt moeten er bijvoorbeeld gezonde producten (vooraan) staan en als je de kamer binnenkomt moeten je leuke, ontspannende bezigheden voor het grijpen liggen. Niet alweer de afstandsbediening en chips of chocola.