Blog

Omgaan met tegenvallers en terugval bij het afvallen

Met hoeveel goede moed en plannen je ook begint, er komt een moment dat het even tegenvalt. Denk bijvoorbeeld aan dit soort situaties:

  • Je ziet even niet zoveel resultaat van je inspanningen;
  • Het lijkt allemaal steeds moeilijker te gaan in plaats van steeds makkelijker;
  • Je komt in een situatie vol verleidingen of hindernissen;
  • Je hebt de energie niet om nu de goede keuzes te maken.

In het slechtste geval raak je zo ontmoedigd, dat je ophoudt met je plannen en gewoon gaat aanmodderen. Net als vroeger. Als je daarmee gelukkig en tevreden bent, is dat niet zo erg. Maar meestal werkt het niet zo: je bent eigenlijk niet blij met deze situatie. En na verloop van tijd ga je weer opnieuw een plan verzinnen (maar nu heb je minder zelfvertrouwen dan de vorige keer, want je hebt er weer een mislukking bij op je lijstje). Zo ontstaat een patroon van (steeds kleinere) ups en (steeds grotere) downs dat jaren door kan gaan.

In het beste geval merk je op dat je een dip hebt en ga je daar met zo min mogelijk oordeel naar kijken. Wat is er aan de hand? Wat vind je van deze situatie en hoe voelt dit? Incasseer het maar eens. En als je even flink hebt geslikt, kan je je afvragen: Wat was je doel ook alweer? Hoe kan je daar (op een nog betere manier) naartoe werken?

Bij dit soort stappen kan een leefstijlcoach je uitstekend helpen. Een goede gewichtsconsulent weet ook welke vragen ze moet stellen. Wil je (eerst) zelf aan de slag? Dan vind je hier wat suggesties.
(Kan je dit artikel niet zien? Met een gratis lidmaatschap van 3 maanden wel!)