Blog

Hoe blijf je op gewicht tijdens de overgang?

De overgang loopt ongeveer van 39 tot 55 jaar. In die periode verandert het hormoonsysteem van vrouwen geleidelijk, omdat hun eierstokken stoppen met het aanmaken van oestrogenen. Een deel van die productie wordt overgenomen door een kleine vetreserve, die aangelegd wordt in de buik (en die dus hormonen voor je gaat maken, om je in balans te houden). Daarvan kan een vrouw zo’n 1 tot 1,5 kilo zwaarder worden en iets meer een buikje krijgen.

Alle overige gewichtstoename die je soms ziet tijdens de overgang, heeft globaal twee oorzaken. De eerste is dat vrouwen zich soms anders gaan voelen tijdens de overgang (bijvoorbeeld emotioneler, prikkelbaarder) en dat lastig vinden om te hanteren. Soms hebben ze ook niet door dat het door de hormoonveranderingen komt en begrijpen ze niet wat er met ze gebeurt. Daar kun je meer van gaan snoepen of andere slechte gewoontes door ontwikkelen. Zeker als ook je slaap wordt verstoord door nachtelijke opvliegers.

De tweede oorzaak is, dat zowel mannen als vrouwen in de loop van de jaren vaak evenveel blijven eten als toen ze twintig waren, terwijl je steeds wat minder calorieën nodig hebt. Tegelijkertijd gaan ze vaak minder bewegen. Al met al kan er een leefpatroon ontstaan waarbij je steeds wat teveel eet (en soms ook alcohol drinkt) en minder beweegt. Daar zul je van aankomen. De oplossing is dus een open deur: eet matig en gezond, beweeg dagelijks 30 tot 60 minuten en zorg extra goed voor jezelf. Daar hoort ook bij: zelfcompassie.