Blog

“Ik voel vooral een drang om te snoepen.”

Ik kreeg een mooie vraag van een deelneemster: “Ik snap dat naar je lichaam luisteren belangrijk is. Maar als ik naar mijn lichaam luister, voel ik vaak vooral heel veel zin om te eten en te snoepen. Hoe moet ik daar nou mee omgaan?” Misschien herken je die vraag. Ik geef je graag wat ideeën mee.

Als je naar je lichaam luistert, kun je opmerken dat je behoefte hebt aan eten. Als dat een signaal van je maag is (honger) omdat je al drie uur of langer niets degelijks hebt gegeten, kun je er uiteraard gewoon op reageren. Dan ga je iets gezonds te eten regelen voor jezelf. Maar deze deelneemster bedoelde iets anders: een drang om te eten of te snoepen, terwijl ze geen honger had.

Ook dan kan je eerste stap zijn om te blijven luisteren naar je lichaam (of naar je gevoel, als dat je meer zegt). Je kunt jezelf de vraag stellen: “Ik heb geen honger, dus waar ben ik nu naar op zoek?” Vervolgens ga je niet proberen om een antwoord op die vraag te verzinnen. Je wacht gewoon af welk antwoord er in je opkomt.

Op die manier kom je waarschijnlijk een stapje dichterbij het vervullen van je echte behoefte. Meestal is het antwoord namelijk heel simpel, bijvoorbeeld: ik ben moe. Of: ik heb behoefte aan een momentje voor mezelf. Misschien kun je dat oplossen. Maar anders is begrijpen wat er aan de hand is, is soms al genoeg om minder behoefte aan eten/snoepen te hebben. Je beseft dan dat het niet gaat helpen.